“Prejt vu selo na prošćejne”

9. lipnja 2014.
Komentari isključeni
1.774 Pregleda

U nedjelju 8. lipnja na svetkovinu Duhova članovi Društva sv. Izidora seljaka sudjelovali su na starodrevnom proštenju u Noršić Selu obučeni u tradicijske narodne nošnje župe Samobor. Projekt pod nazivom “Prejt vu selo na prošćejne” želi sačuvati običaje i tradiciju odlaska na prošćejne, u okolne kapele i crkve koje Samoborci toliko vole.

Sudionici su bili na misi koju je predvodio vlč. Darko Banfić, upravitelj župe Noršić Selo. Okupio se veliki broj župljana, ali i vjernika pristiglih iz Samobora i okolice. Bar na čas oživjeli su bregi i dolovi, odzvanjajući pjesmom i molitvom pobožnih hodočasnika.

Članovi svetog Izidora seljaka ostali su u zajedništvu kod zajedničkog stola koji je obogatio svaki član svojim specijalitetima. U šali i razgovorima ostali su se družiti do kasnih popodnevnih sati da bi na kraju završili na Cerini, svojoj matičnoj kući koja priprema uskoro otvoriti vrata planinarima i drugim dobronamjernicima.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.