Kud god da pođeš, na Dragi naš kaj dođeš!

9. lipnja 2014.
Komentari isključeni
1.359 Pregleda

Po šesti put na obalama jezera Orešje jučer je održan Dragi naš kaj, cjelodnevni gastro, etno i glazbeni program u organizaciji istoimene udruge čiji je cilj njegovanje starine i promicanje kajkavske riječi.

U 7 starih seoskih dvorišta s improviziranim hižama, negdašnji život na selu, običaje, pripravu hrane, rad sa starim alatima i slično, prezentirali su svetonedeljski kulturnjaci iz Svete Nedelje, Male Gorice, Novaka i Bestovja, samoborski iz Rakovog Potoka te stupnički, kumrovečki i koprivnički kulturnjaci, predstavnici KUD-ova i drugih udruga iz tih gradova i općina. Svojom su prezentacijom ponovno privukli posjetitelje u Orešje.

Zbog vreline dana mnogi su tek poslije 17 sati počeli pristizati na ovu manifestaciju koju podupiru i Grad Sveta Nedelja i njegova turistička zajednica. Uz zabavu i edukaciju u seoskim dvorištima, na štandovima im je ponuđena i kupovna prezentacija autohtonih proizvoda sa sela, ali i onih modernijeg asortimana.

Za najmlađe se na Orešju našao mali zoološki vrt s manjim domaćim životinjama s kojima su djeca ostvarila neposredan dodir, a mogla su jahati ponije ili se vrtjeti na starom ringišpilu na ručni pogon.

Svoj tabor i ove su godine imali brojni kuburaši iz cijele zemlje, koji su se na vlastitom susretu, uz domaćina, Kuburaško društvo Gromovnik, družili u obližnjem Bestovju, a pucnjevima iz kubura označili su početak glazbenog dijela kajkavskog festivala, ove godine s rekordnih 20 izvođača i novih pjesama.

Uz ostale, nastupili su Siniša Miklaužić, Ivan Fiolić Fio, Rajko Suhodolčan, Ivan Sečen, Grupa Mystic, Podvinčani, Savski valovi, legendarni Boris Babarović Barba i grupa To je to, Vid Balog i Bara te Drago Prahin s duom Jašek.

Voditelji programa bili su Davor Dretar Drele, Vid Balog i Davorka Kuhar Barek.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.