Promocija uloge žene u poduzetništvu i radu lokalne zajednice

6. lipnja 2014.
Komentari isključeni
1.492 Pregleda

Udruga CESI, odnosno Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, jučer je u Samoboru priredila treći u nizu okruglih stolova na temu “Europske mogućnosti za ruralna područja – rodna perspektiva”. Riječ je o projektu koji ova organizacija sa svojim partnerima provodi za 3 županije, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku i Zagrebačku. Projekt traje 15 mjeseci, završava u listopadu ove godine, a svrha mu je informiranje žena o mogućnostima koje im donosi članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, ali isto tako izgradnja njihovih vještina i sposobnosti o tome kako povući sredstva iz EU fondova.

CESI-ju je važna i promocija doprinosa žena u radu lokalnih zajednica u Hrvatskoj, posebno žena iz ruralnih područja jer su one dvostruko diskriminirane u odnosu na žene iz urbanih područja – rekla je voditeljica programa u CESI-ju Sanja Cesar. Razlog tomu su otežan pristup obrazovanju, zapošljavanju i drugim segmentima života, najviše zbog loše infrastrukture, odnosno dostupnosti tih i takvih usluga na selu. Radeći najčešće na muževljevom gospodarstvu, seoske žene su često ekonomski ovisne o svojim partnerima što opet zna izazvati nasilje u obitelji požele li samostalnije pristupiti poslu – istaknula je Sanja Cesar. Ovaj projekt ženama želi otvoriti i bolju komunikaciju s lokalnim vlastima i razvojnim agencijama kao važnim čimbenicima strategije ženskog poduzetništva.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić navela je da u kriznim vremenima, kada radna mjesta podjednako gube žene i muškarci, žene često iz nužde pokreću vlastiti biznis. Prepreke u tome su kontekstualne, ekonomske i tzv. meke – rekla je Višnja Ljubičić. Kontekstualne se ogledaju u nedostatku podrške ženama koje obavljaju dva posla i stereotipi o ženama u znanosti, tehnologiji i srodnim područjima. Ekonomske prepreke čini otežan pristup financijskim resursima, a meke nedovoljno mentorstva, uzora, nedostatak pristupa mrežema žena poduzetnica i slično.

Još su govorili voditeljica službe u Ministarstvu poduzetništva i obrta i članica radne skupine za izradu Strategije razvoja ženskog poduzetništva Božena Gajica Uzelac, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije Mirela Gajić, zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, stručni suradnik za gospodarski razvoj Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Ivan Bašić i drugi.

Ovaj projekt financira Europska unija u okviru programa IPA INFO 2012., a sufinancira Vladin ured za udruge.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.