Klape i Caritas za pomoć Slavoncima

2. lipnja 2014.
Komentari isključeni
1.588 Pregleda

Novi klapski susret u Svetoj Nedelji, treći po redu, ove je godine ponio humanitarnu notu za što su se u subotu pobrinuli njegov organizator, Klapa Barun iz Rakitja te Caritas Zagrebačke nadbiskupije. Umjesto naplate ulaznica u Dvorac Erdödy u Kerestincu, prikupljali su se dobrovoljni novčani prilozi za poplavljene.

Organizacijom ovakvih klaspkih koncerata Grad Sveta Nedelja daje veliki doprinos očuvanju izvorne klapske glazbe u smislu hrvatske kulturne baštine koja je prije nekoliko godina uvrštena na popis UNESCO-ve svjetske nematerijalne kulturne baštine – poručili su organizatori. Poseban ponos time iskazao je na početku programa i svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin.

Kao i prijašnjih godina, repertoar i izvođači pažljivo su birani čime se nastojao osigurati kvalitetan program. Šarolikost gradova iz kojih su stigle klape dao je koncertu posebnu notu. Uz domaćine, mješovitu klapu Barun iz Rakitja, nastupile su i muške klape Zrinski iz Vrbovca, Poj iz Samobora i Grdelin iz Zagreba, zatim jedna od naših najstarijih klapa, Nostalgija iz Zagreba te jedna od najpopularnijih, Kampanel, također iz Zagreba. Program u atriju ruševnog dvorca osvježile su i dvije ženske klape. To su Karmel iz Turnja pokraj Biograda na moru i Lipa iz Litije u Sloveniji. Svi su izveli po tri pjesme, među kojima je obavezno bila jedna izvorna, jedna skladana te jedna obrada neke od popularnih zabavnih melodija.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.