Prva pomoć za Pinklecove planinarce

27. svibnja 2014.
Komentari isključeni
1.426 Pregleda

“Pinklecovi planinarci”, polaznici Škole za planinarski pomladak Plnainarskog društva Pinklec, bili su u subotu ponovno sudionici edukativne radionice, šeste po redu. Uvodno predavanje iz Prve pomoći u planini održala je gošća, predavačica Matea Mamić, apsolventica Medicinskog fakulteta i članica Hrvatske gorske službe spašavanja iz Samobora.

Na početku predavanja, mladi su planinari ponovili znanja o tome kako u slučaju nezgode kontaktirati Gorsku službu spašavanja. Zatim su naučili što sve obuhvaća planinarski komplet prve pomoći. Predavačica im je zorno objasnila kako pristupiti unesrećenom i provjeriti disanje i cirkulaciju. Vježbali su stavljanje unesrećenog u bočni položaj, imobilizaciju i zaustavljanje krvarenja. Dobili su i korisne savjete poput onih što napraviti u slučaju udara groma, ugriza zmije, pothlađivanja ili, pak, toplotnog udara.

Nakon ovog zanimljivog i vrlo korisnog predavanja “Planinarci” su usvojena znanja pokazali nadmetanjem u kvizu, a vještine u veseloj natjecateljskoj igri „Zamatanja mumije“.

Na kraju još jednog druženja pali su dogovori o novoj himni te prvom službenom predstavljanju “Pinklecovih planinaraca” na planinarskom pohodu „Pinklec na pleča“ koji 1. lipanja organizira upravo njihovo društvo.

Petrunjela Krajačić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.