Umjetnička evolucija Sudar Percussiona i Mateja Meštrovića

26. svibnja 2014.
Komentari isključeni
1.486 Pregleda

Neobična umjetnička večer sinoć je priređena u samoborskom kinu. Pred punom dvoranom održana je promocija CD-a “Eat Suite” osebujnih glazbenika montipajtonovskog izričaja, Mateja Meštrovića i Sudar Percussiona. Prije koncertne promocije ovog nosača zvuka prikazan je dokumentarni film Arsena Oremovića “Sudar u dvorcu”, uradak koji svjedoči o tome kako je nastao CD čiji je producent Branimir Mihaljević.

Bio je to urnebesan nastup samoborskih udaraljkaša iz benda Sudar, profesora Gorana Goršea te Filip Merčepa, Josipa Blaškovića, Nicolasa Sinkovića i Luke Pešutića, predvođenih pijanistom Matejom Meštrovićem, kojima su se tijekom koncerta pridružili i puhači iz Simply Brassa i timpanist Grega Hrovat iz Slovenije.

Izvodili su maštovite i duhovite Meštrovićeve skladbe, koje nose nazive po jelima. To su Sarma Sarma, Barbicue, Mussaky, Paprenjak, Paprikash, Baklavas Dance i druge, a završili zajedičkom izvedbom Tokalne Sinfonietta. Zaraznu energiju prenijeli su i na publiku koja se uz podijeljene joj zvučne limenke i glazbeno dobro uklopila u cijelu večer. Na promoviranom CD-u je 8 autorskih skladbi Mateja Meštrovića.

Glazbenici su sve o svom projektu rekli u filmu snimljenom u privatnom dvorcu u Sveti Križ Začrtje, u čemu im je pomogla i vlasnica dvorca, umirovljena sveučilišna profesorica Mirna Flöegl koja je obiteljskim “kapitalom” kupila devastirani dvorac pokušavši ga pretvoriti u kulturološku i turističku meku. Nažalost, rekla je u filmu, puno je kod nas dosad bilo revolucija, a malo evolucija da bi se nešto tako uspjelo prihvatiti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.