“Sve boje života”

26. svibnja 2014.
Komentari isključeni
1.464 Pregleda

Zaklada Zlatko i Vesna Prica, Galerija Prica i Samoborski muzej organizirali tijekom svibnja i lipnja prošle godine likovne radionice za učenike samoborskih osnovnih škola s temom interpretacije djela Zlatka Price. Radionice su bile sastavni dio projekta-izložbe „Zlatko Prica – sve boje života“ postavljene u povodu obilježavanja 10. godišnjice smrti Zlatka Price i 10 godina od otvarenja i rada Galerije Prica – velike donacije Zlatka Price Gradu Samoboru te svečanosti povodom ulaska Hrvatske u EU.

Potaknuta interesom i nadarenošću učenika, Zaklada je odlučila podržati i nastaviti Projekt i ove godine. Radionice su održane 24. i 25. svibnja, a odaziv je bio velik. Sudjelovalo je 30-ak učenika osnovnih škola Bogumila Tonija, Samobor i Milana Langa iz Bregane. Rad se odvijao u 3 različite radionice, a vodili su ga pedagozi likovne kulture u samoborskim školama: Ruža Barbarić Librić grafičku, Nevenka Miklenić keramičko-kiparsku i Slaven Jurić slikarsku radionicu. Suradnice u Projektu bile su kustosice Nikolina Šimunović iz Galerije Prica i Gordana Remussini iz Samoborskog muzeja.

Uvod u radionice i upoznavanje s opusom Zlatka Price u Galeriji Prica održala je Nikolina Šimunović, a nastavak rada uslijedio je na platou ispred Samoborske vinarsko-vinogradarske udruge, koja ga je, kao i svoje prostorije, “likovnjacima” ustupila na korištenje.
Dvodnevno umjetničko druženje učenika bilo je prožeto motiviranošću i koncentriranim radom, a rezultati potvrđuju izvrsnost sudionika. Radovi učenika bit će i ove godine izloženi na otvorenom, koncem lipnja na Trgu Matice hrvatske, a u jesen će se organizirati “putujuća” izložba po samoborskim osnovnim školama ne bi li se i ostali učenici upoznali s vrijednim postignućima svojih vršnjaka.

Da se radi o doista nadarenim, stručno vođenim učenicima potvrđuje i vijest o nagradama koje stižu iz Pečuha. Naime, učenici Osnovne škole Bogumila Tonija sudjelovali su svojim radovima na likovnom natječaju tragom Pricinog stvaralaštva pod nazivom “Boje života” koji je ovog proljeća provela pečuška Umjetnička škola. U kategoriji grafika rad učenice 7. razreda Lucije Kalaice osvojio je 1. nagradu, 2. nagradu dobili su radovi Anastazije Šiletić i Frana Matešića, posebne nagrade osvojile su Klara Iveković i Nora Kajmić Jukić, a na prigodnoj izložbi izloženi su i radovi Ane Baković i Magdalene Biškup. Voditeljice su bile Ruža Barbarić Librić i Nevenka Miklenić.

Aktivnosti i uspjesi mladih, nadarenih učenika potvrđuju opravdanost odluke Zaklade Prica da svojim sredstvima podupire njihov rad u Samoboru, Pečuhu i Taru.

Marica Jelenić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.