“Plemka” u “boćarcu”

26. svibnja 2014.
Komentari isključeni
1.996 Pregleda

Svi posjetitelji Boćarskog doma mogli su za vikend uživati u razgledavanju 60 štandova najuspješnijih učeničkih zadruga iz Republike Hrvatske. Brojni proizvodi različite namjene te ukrasni i tradicijski predmeti bili su na prodaju po simboličnoj cijeni. Bila je to i državna smotra na kojoj nema pobjedničke zadruge, već se bira “najproizvod” i nagrađuje najuspješniji istraživački rad.

Učeničku zadrugu Plemka Područne škole Noršić Selo i temu „Hrvatski karanfil“, predstavile su učenice Katarina Ivkovčić i Lucija Kirin s voditeljicom Marijom Aščić. Prosudbeno povjerenstvo dalo im je, uz pohvalu, korisne savjete i smjernice za rad. Iako je zbog mjera štednje smještaj bio nešto skromniji, zadrugari su uživali na Smotri sklapajući nova poznanstva i prijateljstva.

Na subotnjoj svečanosti zatvaranja proglašeni su pobjednici: Mravci-znalci iz Belog Manastira za najbolji istraživački rad „Proizvodnja lumbrihumusa i lumbrikulture u učeničkoj zadruzi“, a Učenička zadruga Ruke iz Zagreba za “najproizvod” pregača s heklanim mafinima u originalnoj ambalaži.

U Boćarskom domu u isto je vrijeme bio i Festival tehničke kulture, a održane su i brojne radionice na kojima su sudjelovali zadrugari.

Evo što o 26. državnoj smotri kažu učenice škole Milana Langa iz Bregane, osmašica Katarina Ivkovčić i sedmašica Lucija Kirin.
Katarina: “Kad sam čula na županijskoj smotri da idemo na državnu bila sam jako sretna. Trudila sam se što bolje predstaviti rad Učeničke zadruge Plemka i našu temu hrvatski karanfil. Posjetitelji su rado slušali o zaštićenom cvijetu, a mnogi su i kupili naše karanfile. Pogledala sam štandove drugih zadruga i vidjela da ima puno lijepih proizvoda. Svidjelo mi se druženje, a najviše ples u Hostelu Arena koji je organiziran samo za nas! Bila sam na državnoj smotri u Primoštenu, ali ovdje mi je bilo još ljepše.”
Lucija: “Ja sam prvi put na državnoj smotri učeničkih zadruga. Sve mi se svidjelo. Ponosna sam na našu zadrugu Plemka. Na županijskoj razini osvojili smo 2. mjesto. Nadam se da ću opet doći i da ćemo biti još uspješniji.”

Marija Aščić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.