Don Quijote i Sancho Panza u Samoboru

22. svibnja 2014.
Komentari isključeni
1.260 Pregleda

Prema motivima iz istoimenog romana Miguela de Cervantesa sinoć je u velikoj dvorani Hrvatskog doma odigrana kazališna predstava Don Quijote – bistri vitez od Manche. Iako su već mnogi uprizorili to djelo, svatko na svoj način i sa svojom porukom, Kazalište Merlin odlučilo se na novo uprizorenje.

Naglasak na ovoj izvedbi bio je na vezi današnjeg potrošačkog načina života i života vitezova i štitonoša, kojima je moto života bila čast, slava i ljubav. Takva borba danas često više nema ni motiva, niti smisla. Danas se, naime, vodi borba za novac, naftu, vodu, hranu i slično. Ono što je vječno – poruka je ove predstave – to je naša suština u suradnji s Bogom. Jedino taj savez ovu našu prolaznost može učiniti svrhovitom, sretnom, zanosnom i neustrašivom. Stoga su i ovaj Don Quijote i Sancho Panza i među samoborskom publikom, koja je došla pogledati predstavu, trebali potaknuti potišten, usnuo i nesvjestan dio nas na promjenu. Za ljubav, istinu, toleranciju i međusobno prihvćanje.

Don Quijotea je utjelovio Ivan Horvat, a Sancha Panzu Džimi Jurčec. Predstavu je režirala Ana Merlin, a kostimografija i scena djelo su našeg susjeda iz Bestovja, Zdenka Bašića.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.