Visoka nagrada za saksofonista Lovru Merčepa

19. svibnja 2014.
Komentari isključeni
1.554 Pregleda

Nakon iznimno uspješne prošle godine u kojoj je odnio dvije visoke nagrade na međunarodnim natjecanjima u Novoj Gorici i Ljubljani, jedan od najuspješnijih mladih hrvatskih glazbenika, saksofonist Lovro Merčep ostvario je novi veliki uspjeh – ovaj put u Zagrebu.

Na 1. međunarodnom saksofonističkom natjecanju “Josip Nochta” održanom između 12. i 17. svibnja u Zagrebu, Lovro je kao jedini hrvatski predstavnik ušao u finale u kojemu je osvojio visoku treću nagradu. U iznimno zahtjevnom finalu uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija izveo je Koncert za alt saksofon i gudače hrvatskog skladatelja i dirigenta Pavla Dešpalja te Koncert za alt saksofon i gudače švedskog autora Lars-Erika Larssona.

Ugledni ocjenjivački sud, sastavljen od vodećih svjetskih saksofonista, visokim je ocjenama ocijenio četvero finalista ističući izrazito visoku razinu njihovih nastupa, a uz Lovru u finale su u konkurenciji više od 50 natjecatelja ušli natjecatelji iz Slovenije, Rusije i Španjolske.

Mladi i uspješni glazbenik neposredno prije natjecanja zapaženim solističkim koncertom zaključio je studij u klasi Dragana Sremca na Muzičkoj akakemiji u Zagrebu, a kao stipendist Francuske vlade paralelno polazi prestižnu klasu Vincenta Davida u Versaillesu.

Nakon ljetne stanke Lovro odlazi u Nizozemsku gdje započinje usavršavanje u klasi Arna Bornkampa na Konzervatoriju u Amsterdamu, a u siječnju sljedeće godine očekuje ga i novi nastup u dvorani Lisinski u Plavom ciklusu Zagrebačke filharmonije.

Borko Špoljarić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.