Vatrogasna vježba gašenja požara većeg razmjera

18. svibnja 2014.
Komentari isključeni
1.783 Pregleda

Združenom taktičkom vatrogasnom vježbom, priređenom danas prijepodne na prostoru tvrtke Molvik u Molvicama, Vatrogasna zajednica grada Samobora željela je građanima i promatračima vježbe pokazati kako djeluju samoborski vatrogasci u pretpostavljenim situacijama i scenarijima požara većeg razmjera. Ovdje se u prvom redu radilo o simulaciji gašenja požara na industrijskim objektima, ali su simulirane još neke situacije koje bi mogle pratiti takvu nesreću. To su gašenje požara na otvorenom, gašenje požara na automobilu uz spašavanje unesrećenih i dobava vode iz zatvorenih izvora zbog čestih poteškoća koje vatrogasci imaju s vodom uslijed slabog pritiska na hidrantskim mrežama.

Bilo je to uvježbavanje zajedničke složene intervencije članova više vatrogasnih postrojbi u čemu su sudjelovala dobrovoljna vatrogasna društva Molvice, Galgovo, Samobor, Bregana i Rude te Javna vatrogasna postrojba našeg grada. Vježbom organiziranom u sklopu obilježavanja Mjeseca zaštite od požara i Dana Vatrogasne zajednice grada Samobora, rukovodio je i koordinirao zapovjednik Javne postrojbe i Zajednice, Mladen Žitković sa svojim pomoćnicima. Ujedno je okupljenima tumačio pojedine situacije i mjere i akcije koje su u vježbi poduzimali vatrogasci.

Vježba je poslužila njezinim sudionicima da se upoznaju s tehnološkom procesima koji se odvijaju u proizvodnji ambalaže i plinske opreme čime se bavi Molvik te opasnostima i tvarima koje mogu predstavljati posebnu opasnost za nastajanje i širenje požara.

Zato je bilo pretpostavljeno da je uslijed tehnološkog kvara na traci za proizvodnju plastičnih tuba došlo do razvijanja požara u pogonskom djelu objekta. Zaposlenik koji se nalazio na radnom mjestu uzbunio je ostale zaposlenike koji su isključili električnu energiju na objektu i obavili evakuaciju. Jedan od zaposlenika tvrtke krenuo je gasiti požar protupožarnim aparatom za početno gašenje kroz ulaz u skladište gotove robe prema kojem se požar počeo širiti. Uslijed panike i neopreznosti pri izlazu iz kruga tvornice došlo je do prometne nezgode u kojem se jedno vozilo zapalilo i u njemu je ostala jedna prikliještena ozlijeđena osoba. Požar se s objekta uslijed intenziteta proširio na okolno raslinje iza proizvodnog objekta. Djelatnik Molvika, koji je, prema toj simulaciji situacije, primijetio požar telefonom je na 193 obavijestio operativno dežurstvo Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora, koja na intervenciju upućuje dežurnu smjenu s navalnim vozilom i 6 vatrogasaca te DVD Molvice s vozilom za gašenje požara visokotlačnim sklopom s 4 vatrogasca. O svemu se potom obavještava zapovjednik vatrogasne zajednice koji izdaje zapovijed da se na intervenciju, s obzirom na vatrogasnu opremljenost, upute i dobrovoljna vatrogasna društva Galgovo, Samobor, Bregana i Rude.

Vježba je – rekao je na njezinu kraju Mladen Žitković – poslužila i da se uoči eventualni nedostatak vatrogasne tehnike, da se vidi koliko se to može nadomjestiti dobro uvježbanim operativnim snagama te kako se najracionalnije mogu koristiti raspoloživi prirodni i tehnički resursi i sredstava za gašenje.

Zapovjedništvo Zajednice sljedećih će dana analizirati učinke ove vježbe na kraju koje je održana i vatrogasna smotra 50-ak vatrogasaca koji su u njoj sudjelovali s 10-ak vozila. Vježbu su, uz stotinjak građana, pratili i gradski dužnosnici Hvroje Frankić i Krunoslav Znika, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Željko Koščica, vatrogasci iz susjedne Svete Nedelje i, dakako, vlasnik Molvika Ivan Ivšac s obitelji i suradnicima. Njemu je zapovjednik Žitković posebno zahvalio na suradnji i kooperativnosti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.