Proslavljeno 20 godina Planinarske bratovštine svetog Bernarda

12. svibnja 2014.
Komentari isključeni
2.276 Pregleda

Planinarska bratovština svetoga Bernarda iz Samobora proslavila je jučer 20. godišnjicu svog rada. Proslava je organizirana u sklopu 12. pohoda svetom Bernardu na Veliki Lovnik. Riječ je o redovitom hodočašću o godišnjici otvorenja Gostinjca svetog Bernarda.

Pohod je započeo rano ujutro u Lugu Samoborskom odakle je 30-ak planinara krenulo prema Velikom Lovniku. Putem su im se pridruživali ostali planinari, mnogi su došli i iz drugih smjerova Samoborskog gorja, tako da ih se do podneva tamo okupilo oko 300. Uz samoborske i zagrebačke planinare te članove ostalih bratovština, na proslavi su sudjelovali i predstavnici HPD-a Krndija – Sekcija sv. Bernarda iz Našica te Planinarske bratovštine sv. Bernarda iz Osijeka.

U podne je počeo slavljenički program predstavljanjem male monografije u kojoj su sažeti važniji događaji proteklih godina. Monografiju su predstavili predsjednica Bratovštine Lovorka Grbac  i samoborski župnik i dekan, prečasni Davor Štuljan, koji se, kako je istaknuo, često i prije dolaska u Samobor susretao s Bratovštinom, osobito kroz sudjelovanje na planinarskim križnim putovima. Slijedila je sveta misa koju je predvodio samoborski župnik u koncelebraciji s velečasnim Pavlom Kunštekom.

Nakon mise slavlje je nastavljeno zajedničkim ručkom, glazbom i pjesmom. Kasno poslijepodne, krečući ponovno na planinarske staze, planinari su se razišli uz želje da ih sveti Bernard prati prema zemaljskim i nebeskim vrhuncima, ali i da ih još puno puta okupi u zajedništvu oko euharistijskog i obiteljskog stola.

Lovorka Grbac

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.