Papin blagoslov Joži Prudeusu

12. svibnja 2014.
Komentari isključeni
2.675 Pregleda

 

Povodom 70.godina života i 50.obljetnice objavljivanja prve knjige, Josipu Prudeusu, učitelju u mirovini i književniku (članu DHK), stigla je najvrijednija i najdraža čestitka iz Vatikana, blagoslov pape Franje.
U tekstu česttike je posebice istaknuto Jožino književno stvaralaštvo nadahnuto kršćanskom vjerom tijekom punih pola stoljeća.

Ovdje se svakako ubrajaju tekstovi 11 knjiga duhovnog sadržaja, 3 teksta misama ( bl. Alojziju Stepincu, sv.Josipu zaštitniku Hrvatske, Hrvatskim mučenicima), kantata Missa poetica Croatica, desetak igrokaza namijenjih djeci i mladeži, te stotine pjesama od kojih su brojne uglazbljene kao Moja je savjest čista ( N. Kalogjera), S papom Kristu po Mariji (L.Balvan) , kao i brojne marijanske ili svetačke.

 

Pod pseudonimom Tribus Josip Prudeus napisao je stotinjak priča objavljenih u MAK-u, uratke mu je redovito objavljivao katehetski časopis Lađa, a pjesme su mu izvođene na katoličkim glazbenim festivalima.

 

Kao učitelj hrvatskog jezika službovao je u Brodu na Savi, Sibinju, Rabu, Bregani i Samoboru. Prvi je urednik na Hrvatskom katoličkom radiju. Za kraj spomenimo da je Joža Prudeus već dobio papinski blagoslov 2008. godine, kad ga je Benedikt XVI blagoslovio za punih 60 godina ministriranja.

 

 

 

 

 

 

 

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.