Najnovije

Ljepota i privlačnost oldtimera

12. svibnja 2014.
Komentari isključeni
1.722 Pregleda

I ove je godine na 17. međunarodnom susretu oldtimera i 5. memorijalu Josipa Burice, održanom jučer u organizaciji Olditmer klub Samobor, teško bilo dokučiti koje je vozilo ljepše, najstariji Dodge iz 1924. godine, malo mlađa Škoda iz 1928., možda atraktivni Aero iz 1931. ili neka od limuzina novijeg datuma. Na glavnom samoborskom trgu bilo je izloženo 50-ak vozila, najviše osobnih, zatim tri motocikla, među kojima je najstariji bio NSU iz 1942., a posebnu je pažnju privlačio i kamion Hanomag iz 1952.

Na kraju je najljepšim vozilom proglašen mali češki automobil marke Aero iz 1931. godine o čemu su odlučivali posjetitelji manifestacije svojim glasovima dok su vozila bila izložena na Trgu kralja Tomislava.

Druženje vlasnika starodobnih vozila pokrenuo je prije 17 godina jedan od osnivača kluba, Josip Burica, koji je bio i pokretač Narodne tehnike u Samoboru, strastveni kolekcionar starih radijskih aparata i zaljubljenik u starodobna vozila.

Ovogodišnji susret prebačen je sa srpnja na svibanj, pa se poklopio s nekoliko drugih okupljanja “oldtajmeraša” zbog čega je i odaziv bio nešto manji od očekivanog. Međunarodni karakter susretu dali su uvijek brojni Slovenci, a bilo je i gostiju iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Trasu od 50-ak kilometara Samoborskim gorjem preko Plešivice i Jaske do Samobora sva su vozila prošla samo s manjim poteškoćama. Na nekima je “zaškripalo” s kočnicama, a za to se pobrinula serivisna služba, pa su svi stiglo do završne postaje, Bistroa Šarm u Klokočevcu. Tamo je održano završno druženje sudionika, uz podjelu priznanja i zahvalnica.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.