35 let KUD-a Oštrc

8. svibnja 2014.
Komentari isključeni
1.934 Pregleda

Koncertom svih svojih sekcija sinoć je Kulturno-umjetničko društvo Oštrc u samoborskoj kino dvorani proslavilo 35 godina svoga rada. Društvo je osnovano u siječnju 1979. godine i otada neprekinuto radi i dograđuje svoj rad. Temelje su mu udarili glazbeni entuzijasti predvođeni Ivanom Burićem i Franjom Štenglom, a KUD Oštrc je s godinama postao jedan od zaštitnih znakova Ruda i Rudara.

Osnovni dio svog rada prikazali su na pozornici kino dvorane na kojoj su se redom smjenjivali školski folklorni ansambl, stariji tamburaški orkestar – A grupa, stariji folklorni ansambl – B grupa, stariji tamburaški orkestar – B grupa, mlađi folklorni ansambl, mlađi tamburaški orkestar, stariji folklorni ansambl – A grupa i Tamburaški sastav Trilikumi. Pjesmom “Ja sam mala princeza” program je otvorila jedna od najmlađih članica KUD-a Mia Lehpamer. Potom je voditeljica Davorka Kuhar “po rudarski” predstavila sve za ovu prigodu okupljene bivše aktivne članove i sadašnje folkloraše, pjevače i tamburaše te voditelje skupina: Antoniju Cvetković, Tomislava Jozića, Gorana Ivana Matoša, Gorana Klisurića i Miroslava Regovića.

Program je bio protkan pjesmama, plesovima i glazbeno-svenskim motivima što je publika u do kraja ispunjenoj dvorani dobro i znalački pratila.

Do kraja slavljeničke godine pred rudarskim zaljubljenicima u njegovanje kulturne tradicije i običaja još je dosta posla. Čeka ih najprije 7. lipnja nastup u Prelogu, pa od 13. do 15. lipnja gostovanje u Krapkowicama u Poljskoj, a odmah potom, od 20. do 22. lipnja putuju u Sindelfingen u Njemačku. Rudarsku greblicu, 29. po redu, organizirat će 5. i 6. srpnja, 7. rujna nastupit će na Dječjim Vinkovačkim jesenima, a 13. i 14. rujna na 49. vinkovačkim jesenima. U listopadu ih očekuje novi put prema Njemačkoj, gdje će u tamošnjem gradu Balingenu, odraditi još jedan kulturno-umjetnički program.

Uz redoviti angažman oko rudnika Svete Barbare u Rudama, do kraja godine uredit će 9 izvora pitke vode u samoborskom kraju, krov i vanjsku fasadu Puškarovog mlina u Rudama te geološki stup kod rudnika.

Na koncertu su svim posjetiteljima podijelili po ulaznicu za rudnik.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.