Nova generacija kristalobrusača

28. travnja 2014.
Komentari isključeni
1.334 Pregleda

U okviru Programa za cjeloživotno učenje, Udruženje obrtnika Samobor uspješno je apliciralo i provelo projekt Strukovna prekvalifikacija i osposobljavanja za kristalobrusače – VRAPT-CC, potprogram Leonardo da Vinci aktivnost mobilnost PLM – Osobe na tržištu rada. Cilj projekta mobilnosti je bilo stjecanje vještina i kompetencija za 8 sudionika mobilnosti s područja Grada Samobora i Zagrebačke županije putem mobilnosti u trajanju od tri tjedna kod partnerske ustanove Volkshochschule Regen (Njemačka) u ožujku ove godine u djelatnosti proizvodnje i obrade stakla i kristala.

Jezične i kulturološke pripreme koju su sudionici prošli u prostorijama Udruženja obrtnika Samobor te sama mobilnost u gradu Regenu, za sudionike se pokazala kao pravo ugodno iznenađenje i neprocjenjivo iskustvo. Organizacija, gostoprimstvo domaćina, stručnost u obradi stakla i kristala te razina kvalitete njemačkih poduzeća i obrta koji su ugostili sudionike bili su na visokoj razini. Dolazak u Regen: smještaj, dobrodošlica te uvodni govor domaćina, upoznavanje sudionika s programom stručnog usavršavanja, predstavljanje funkcioniranja obrtništva u Njemačkoj bio je samo uvod u ono što je očekivalo sudionike.

Tijekom stručne prakse, sudionici bez radnog iskustva učili su o materijalima koji se koriste u obradi i preradi stakla, izrađivali su jednostavnije predmete od stakla tehnikom puhanja pomoću lule za puhanje te se upoznavali s alatnim strojevima koji se koriste u staklarstvu.

Sudionici s radnim iskustvom upoznali su se s novim metodama i tehnikama dobivanja stakla, tehnikama oplemenjivanja staklenih površina, preoblikovanjem stakla i ukrasnim ostakljivanjem, kombiniranjem tradicijskih i modernih tehnika obrade kristala. Brušenje, dubinsko graviranje, puhanje, fuzija stakla i slično bili su samo mali dio onoga što su sudionici mogli naučiti i vidjeti izbliza. To su metode i tehnike koje se koriste u cilju što kvalitetnije obrade stakla i kristala.

Kulturološki program koji je bio organiziran za sudionike sastojao se od posjeta školi za proizvodnju kristala: GLASFACHSCHULE ZWIESEL u kojoj se mladi učenici i studenti školuju za zanimanja: brusači, graveri, puhači i slikari. Razni izleti i posjeti u Volkshochschule Regen te muzejima s kristalnim predmetima u gradovima Zwieslu i Frauenau, bili su također dio kulturološkog upoznavanja bogate njemačke regije.

Nakon stručne prakse svim sudionicima bili su podijeljeni certifikati o obavljenoj praksi i certifikat o jezičnom i multikulturalnom napredovanju od partnera domaćina (Volkshochschule Regen) i od partnera u kojim su sudionici obavljali praksu.

Svi sudionici zahvaljuju svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog projekta koji je proveden među prvima na području grada Samobora, a posebice gospodinu Tobiasu iz Volkshochschule Regen, koji je bio na usluzi sudionicima i pomagao im tijekom sva 3 tjedna njihovog boravka u gradu Regenu. Sudionici posebno zahvaljuju svim djelatnicima Volkshochschule Regen te svim svojim mentorima i vlasnicima obrta koji su ih ugostili u svojim poduzećima i obrtima.

Udruženje obrtnika Samobor, kao nositelj ovog projekta posebice zahvaljuje: Obrtničkom Učilištu iz Zagreba, Obrtničko Komori Zagreb, Silvi Lamot, Vesni Zoyi i Gradu Samoboru te svim medijima koji su pratili ovaj projekt tijekom njegovog ostvarenja.

Potprogram Leonardo da Vinci u okviru Programa za cjeloživotno učenje (Lifelong Learning Programme) u Republici Hrvatskoj provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

Udruženje obrtnika Samobor će učiniti sve što je u njegovoj moći da se tradicija obrade stakla i kristala održi u Samoboru i okolici jer ono ima velik potencijal u održanju tradicijskog obrta i turističke ponude grada Samobora.

Nikica Matan

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.