Potpora samoborskom vatrogastvu i u 2014. godini

26. travnja 2014.
Komentari isključeni
1.784 Pregleda

Redovito skupštinsko zasjedanje Vatrogasne zajednice grada Samobora sinoć je po prvi put predvodilo novo vodstvo s predsjednikom Željkom Koščicom, izabrano 14. prosinca prošle godine na izvanrednoj skupštinskoj sjednici nakon ostavki starog čelništva. Sjednica je održana u Hotelu Lavica jer Zajednica i dalje nema svoj prostor, što se ovih dana rješava u dogovoru s Gradom Samoborom, baš kao i primopredaja dokumentacije od staroga vodstva zakazana za sljedeći tjedan. Stoga je i sastavljanje izvješća o radu Zajednice u prošloj godini bilo otežano – istaknuo je izvjestitelj, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora Mladen Žitković.

Zajednicu čine Javna postrojba i 19 dobrovoljnih društava od kojih nažalost još samo jedno djeluje u gospodarstvu. To je DVD Chromos. U samoborskom vatrogastvu – rekao je Žitković – lani su zabilježene 302 intervencije različitih vrsta, od čega su dobrovoljci imali 23 samostalne intervencije te 13 zajedničkih s profesionalnim vatrogascima. Ugašena su 64 požara, kojih je bilo manje nego godinu dana prije. Najviše je, ukupno 184, bilo raznih tehničkih intervencija. Mladen Žitković je govorio i o radu povjerenstava u prošloj godini, natjecanjima, održanim sastancima, suradnji s drugim zajednicama, DVD-u Samobor koji je lani prevezao 637 cisterni pitke vode, brizi o zdravlju svih vatrogasaca, njihovu sudjelovanju u društvenom životu grada te posebno o nabavi nove opreme i vozila u čemu je svesrdno pomagao Grad Samobor.

Ukupan lanjski prihod Vatrogasne zajednice – rekao je njezin tajnik Renato Hribar – iznosio je 2 milijuna i 577 tisuća kuna, dok je rashod bio 2 milijuna i 489 tisuća kuna. Kapitalni transferi prema DVD-ima za nova vozila i opremu iznosili su u 2013. godini gotovo milijun i 900 tisuća kuna. Ovogodišnji financijski plan poslovanja Zajednice “težak” je milijun i 700 tisuća kuna, a kapitalna ulaganja u vozila i opremu trebala bi u 2014. godini iznositi 750 tisuća kuna.

Pred samoborskim vatrogascima je proslava njihova nebeskog zaštitnika svetog Florijana, sljedeće nedjelje, 4. svibnja, te obilježba Dana Zajednice 15. svibnja. Počasni tajnik VZG-a Alojz Vrbančić apelirao je na novo vatrogasno vodstvo i gradsko čelništvo da se napokon nabave i vatrogasne ljestve s košarom za spašavanje ljudi iz požara.

Od pozdrava brojnih gostiju izdvajamo zapovjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josipa Novosela, koji je podsjetio da je županijska zajednica osnovana baš u Samoboru i rekao da će pomoć samoborskim vatrogascima sa županijske razine u ovoj godini biti izdašnija. Zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković naglasila je da će se Grad Samobor prema svem vatrogastvu na svom području nastaviti odnositi kao i dosad. Na skupštinskom zajsedanju bili su i predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak, gradski pročelnici Hrvoje Frankić i Željko Radovanić te referent za vatrogastvo u Gradu Krunoslav Znika.

Zajednica je skromnim darom posebno zahvalila Željku Radovaniću koji se je posljednjih 9 godina uime Grada posebno zalagao za razvoj vatrogastva.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.