Oliver, Pipsi i Elemental vode bitku za album godine

26. travnja 2014.
Komentari isključeni
1.635 Pregleda

Svečana dodjela Diskografske nagrade Porin održati će se u petak, 27. lipnja u Zagrebu u HYPO EVENT Centru. Zagrebu će ovo biti treći put kako je grad domaćin, te smo sigurni kako će uz produkciju Hrvatske radiotelevizije 21. Porin zabljesnuti u punom sjaju.

Najviše ovogodišnjih nominacija u raznim kategorijama glasilo je na Massimove izvedbe, čak 10. Oliver Dragojević s pjesmama s albuma Tišina mora nositelj je 7 nominacija, a slijede ih Pipschips & videoclips sa 6 nominacija za album Walt, i Elemental s 4 nominacije za album U redu je.

Tu su još i Psihomodo pop s 3 nominacije za singl Donna te Gibonni s istim brojem nominacija. Parni valjak, Pavel i Lado sudjeluju sa po dvije nominacije, a valja spomenuti i da će glasači Porina u drugom krugu imati priliku glasati za album Morska Svitanja pokojnog Vinka Coce koji je ove godine i dobitnik Porina za životno djelo. Za najboljeg novog izvođača natjecat će se Filip DizdarSara Renar, te Silente koji ima i nominaciju za najbolji pop album. Od nakladnika prednjači Croatia Records sa 44 nominacije.

Iako se posljednjih godina povećavao broj nakladnika, ove godine ih je bilo nešto malo manje ali je zato vidljiv porast u broju prijava. Naime, u odnosu na prošlu godinu broj prijava koje konkuriraju za Porin povećan je za 374 odnosno za 28 %. Time se potvrđuje konstantno ulaganje diskografskih kuća u novu glazbu, razvoj i produkciju novih audio i video snimaka, kao i distribuciju i promociju novih nosača zvuka i glazbenih sadržaja te otkrivanje i promicanje umjetničkog talenta, rekao nam je glavni tajnik Porina, Branko Komljenović.

Ukupno je 38 diskografa (proizvođača fonograma) prijavilo svoja izdanja za nominacije za Diskografsku nagradu te je zaprimljeno 1705 prijava u sveukupno 54 kategorije.
Koliko je bila aktivna domaća glazbena scena u 2013. godini govori nam i podatak kako za najbolji album godine konkurira čak 85 izdanja, dok će se za dobitnika Porina u kategoriji novog izvođača godine boriti čak 36 mladih imena.

Porin za životno djelo posthumno će se ove godine dodijeliti jednom od najvažnijih promotora jazz glazbe u Hrvatskoj Miroslavu Križiću, poznatom trogirskom tenoru Vinku Coci i poznatom aranžeru, pijanistu i glazbenom producentu Krešimiru Oblaku.

Sve nominacije možete pogledati, ili ih downloadati ovdje.

Igor Primec

Igor Primec danas je jedan od najpoznatijih hrvatskih DJ-a. Karijeru započinje sredinom 80-tih u najpopularnijem zagrebačkom klubu Saloon. U radijskom eteru ste ga do sada slušali na: Radiju 101, Radio Ciboni, Radio Velikoj Gorici, Plavom i Zagrebačkom radiju i danas u programu Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.