“Zeleni fićo” na Trgu

25. travnja 2014.
Komentari isključeni
5.397 Pregleda

Na središnjem gradskom trgu jutros je osvanula nova skulptura – “zeleni fićo”. Kao i svake godine u ovo vrijeme, a u povodu Dana planeta Zemlje, postavila ju je Turistička zajednica grada Samobora ne bi li ukazala na nemar građana koji zagađuju prirodu. U suradnji s Udrugom Zelene stope, na Trg je dopremljena auto olupina, koja je neki dan izvučena s visoravni Noršićka Plešivica uz pomoć učenika i učitelja tamošnje područne škole koji su time učinili još jedan korak u očuvanju okoliša i prirode.

S učiteljicom Željkom Skendrović danas se u Samobor spustilo šestero učenika noršićke škole, Antonija, Martin, Slavica, Nikolina, Jelena i Antonela. Naš poznati slikar Vatroslav Kuliš, inače član Zelenih stopa, pokazao im je kako se slika „mrtva priroda“, pa je prema njegovim uputama nastalo 6 novih dječjih likovnih uradaka, većina tragom lokacije na kojoj je donedavno boravio ovaj stari fićo. Nakon završetka akcije svi su se zasladili samoborskim kremšnitama uz zeleni slogan “mijenjam kremšnitu za olupinu”.

Sa željom da živimo u zdravom i čistom okolišu, idejni začetnik ove akcije Romeo Ibrišević, na ovome neće stati. Akcija je prije 10 godina i započela u Samoboru, a dosad je iz prirode po cijeloj Hrvatskoj uklonjeno i na reciklažu odvezeno više od 15 tisuća auto olupina. “Zeleni fićo” na Trgu kralja Tomislava ostaje do ponedjeljka kao podsjetnik na ekološko promišljanje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.