I OŠ Samobor u projektu „Djeca pjevaju o miru“

18. travnja 2014.
Komentari isključeni
4.826 Pregleda

Projekt „Djeca pjevaju o miru“ započeo je u rujnu 2013. javljanjem muzikologinje i muzikoterapeutkinje, Švicarke Randi Coray koja se proteklih 15-ak godina bavi pisanjem i skladanjem pjesama o miru koje nudi školskoj djeci i njihovim učiteljima u različitim zemljama svijeta s ciljem stvaranja mreže djece koja pjevaju o miru. Na taj način djeca šalju poruku svijetu o važnosti mira, razumijevanja i uvažavanja različitosti u svijetu.

Naravno, maleni su se Samoborci uključili u ovaj hvalevrijedan projekt. Nakon što su od Randi Coray primili tekstove pjesama i
note, krenuli su na posao. Vrijedan 2. a razred OŠ Samobor, uz pomoć učiteljice Vesne Marjanović i teacher Maje Milek oformili su pravi mali zbor zvonkih glasova. Budući da su pjesme na engleskome jeziku, teacher Maja ih je uvježbavala tijekom prvoga polugodišta na satovima engleskog jezika.

Osim učenja pjesmica, učenici su i na druge načine pridonijeli širenju svijesti o miru. U vrijeme adventa učiteljice Maja i Vesna
osmislile su radionicu Svim na Zemlji mir, veselje. U radionicu su osim učenika bili uključeni i njihovi roditelji. Veliki i maleni kreativci mogli su mir promovirati kroz poruke o miru, kroz ples i pokret, crtež ili druge inovativne načine.

Prije radioničkog dijela, kao poticaj na razmišljanje o djeci svijeta, pogledali su kratki film/spot The Global Situation of Children in Poverty. Nakon odrađenog zadatka, nastala je velika duga koja povezuje djecu svijeta, poruke mira i ljubavi, koreografija na pjesmu Rainbow te prijevod pjesme Rainbow na hrvatski jezik.

U veljači 2014. osmišljena je još jedna radionica na temu mira. Učenicima 2. a razreda i učiteljici Vesni i Maji pridružio se i zbor škole i profesor glazbene kulture Vicko Klinac. Krenule su zajedničke probe u iščekivanju završnoga snimanja za Youtube i dolaska Randi Coray.

U petak, 14. ožujka, osvanuo je dugoiščekivani dan snimanja s Randi Coray. Taj dan su 2. a, zbor i učitelji Vicko, Vesna i Maja proveli u druženju i radu s Randi i snimili puno materijala za njezin projekt World Network of Singing Children.

Snimljeni materijal objavljen je na Youtubeu
https://www.youtube.com/watch?v=xvS3ahPhMt0

Pogledajte njihov rad i šaljite poruke mira svuda oko sebe.

 

Avatar

Baccalaureus novinarstva sa znanjem engleskog jezika. Voli fotografiju i dobro joj ide.

Komentari nisu dopušteni.