Pinkleci na Kozjaku

15. travnja 2014.
Komentari isključeni
1.618 Pregleda

Članovi Planinrskog društva Pinklec iz Svete Nedelje zajedno s prijateljima iz PD-a Gračani, PD-a Vrapče i PD-a Zaprešić osvajali su proteklog vikenda vrhove kaštelanskog Kozjaka. Organizator dvodnevnog autobusnog izleta bilo je Planinarsko društvo Vrapče, a vodič planinarima licencirani vodič instruktor Željko Avdagić, inače istaknuti član društava Pinklec i Vrapče.

Vožnja autobusom započela je u ranojutarnjim satima, a cilj je bio planinarski dom Malačka iznad Kaštela Starog. Jedna legenda kaže da je ime Kozjak prijevod grčkog imena planine za što se utemeljenost pronalazi u bližnjem Trogiru, čije starogrčko ime Tragurion potječe od riječi tragos što je u prijevodu koza.

Inače, Kozjak je najviša i najduža planina Kaštelanskog zaljeva koja se u dužini od 16 km proteže od Klisa na istoku do prijevoja Malačka na zapadu.

Preko planine Kozjak u prošlosti su vodili karavanski putevi. Danas na Kozjaku i okolnim planinama Kaštelanske zagore postoji 80 km označenih planinarskih staza koje su ugodne za rekreativno planinarenje. Stijene Kozjaka poznate su po alpinističkim penjačkim smjerovima. Padinama Kozjaka prolazi i protupožarni put koji omogućuje da se do svakog
planinarskog doma može doći biciklom.

Od Planinarskog doma Malačka po prekrasnom sunčanom vremenu krenuli su Pinkleci i prijatelji prema vrhu Sveti Ivan Biranj, najvišem vrhu zapodanog dijela Kozjaka. Na vrhu se nalazi kapela Svetog Ivana koji se slavi kao zaštitnik Kaštel Lukšića.Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i utiskivanje žigova u planinarske dnevnike Hrvatske planinarske obilaznice.

Put se nastavio prema Planinarskom skloništu Orlovo gnijezdo iznad Kaštel Kambelovca. Prekrasni vidici pružali su se do Splita, Trogira i Kaštela, a planinari fotoamateri uživali su u fotografiranju više vrsta endemskog bilja, među kojima i orhideja.

Uz promjenu vremena i početak kiše, na red je došlo spuštanje prema planinarskom domu Putalj. Pokisli, nakon 15 kilometara pješačenja, stigli su planinari do Kaštel Sućurca gdje je u vatrogasnom domu organizirano spavanje.

Nedjeljno ranojutarnje sunce obećavalo je još jedan prekrasan dan za planinarenje. Iz mjesta Klis krenulo se u osvajanje vrha Svetog Jure, najvišeg vrha istočnog dijela Kozjaka. Na vrhu se nalazi kapela Svetog Jurja, izgrađena na suhozidnom bedemu prapovijesne gradine, okružene srednjovjekovnim grobnim pločama. S vrha su se pružali prekrasni pogledi na gradove Solin i Split, te rascvjetani Kaštelanski zaljev.

Nakon 12 kilometara hodanja, a prije polaska kućama, posjetili su Pinkleci i Klišku tvrđavu, jednu od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj, koja se spominje već od V.stoljeća.

Kliška tvrđava slavu ponajviše zaslužuje iz doba turskih ratova, kad se kapetan utvrdePetar Kružić sa svojim uskocima
desetljećima odupirao pokušajima turskog osvajanja, sve dok nije 1537. godine pala u turske ruke. Dotad je Klis s bližim okružjem ostao jedinim slobodnim dijelom Hrvatskog kraljevstva na jugu.

Sljedeći dvodnevni izlet prema moru planiraju Plinkleci za sredinu svibnja kada će osvajati vrhove planine Mosor.

Autor: Petrunjela Krajačić

radiosamobor.hr

Web stranica na domeni radiosamobor.hr pokrenuta je 2008. godine. Dvije godine kasnije prvim redizajnom i količinom objavljenih članaka postaje portal. Drugi redizajn i promjenu funkcionalnosti doživljava 2014. godine.

Komentari nisu dopušteni.