Otvoren 10. samoborski proljetni sajam

12. travnja 2014.
Komentari isključeni
1.913 Pregleda

Deseti po redu Samoborski proljetni sajam, čiji je cilj predstavljanje starih tradicijskih zanata i običaja, etno baštine, izvornih suvenira, robnih marki Zagrebačke županije, autohtonih samoborskih proizvoda i gastronomije te svega onog čime se grad Samobor oduvijek ponosio, otvoren je jutros u 10 sati na glavnom gradskom trgu.

Sajam je otvorenim proglasio pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Vjekoslav Rakamarić, koji je na otvorenju domaćinu i organizatoru čestitao na 10-godišnjoj ustrajnosti i trudu da okupe autentične tradicijske izlagače poput kristalobrusača, izrađivača etno nakita i rukotvorina, licitara i medičara, proizvođača bermeta i muštarde, sira, domaćih vina, voćnih rakija i likera, pčelinjih proizvoda, domaćih kolača, kruha i drugih pekarskih delicija, ljekovitog bilja, autohtonih mesnih proizvoda i cvjećara. Sve to
šalje jasnu poruku da obrtništvo i malo poduzetništvo duboko ukorijenjeno u samoborsku tradiciju – zaključio je Rakamarić. Izrazio je nadu da će njegovu učvršćenju pripomoći i ovogodišnje poticajne mjere resornog ministarstva za tradicijske obrte.

Otvorenju je nazočio i predsjednik županijske skupštine Dražen Bošnjaković, koji je zamijetio da nisu samo Samoborski fašnik, Samoborske glazbene jeseni i Samoborska salamijada manifestacije koje ovaj grad čine prepoznatljivim te najavio novi županijski natječaj od 3 milijuna kuna za tradicijske obrte.

Uime Hrvatske obrtničke komore govorio je predsjednik Obrtničke komore Zagreba Ivan Obad ukazavši na žilavost obrtnika koji uspijevaju preživjeti poteškoće svih sistema.

Od domaćina govorio je predsjednik samoborskog obrtničkog udruženja Marijan Karlović koji je na početku priznao da ovog sajma obrtništva ne bi bilo da nema Grada Samobora. Karlović je u svom obraćanju zatražio pomoć od svih koji bi mogli pomoći samoborskom obrtničkom udruženju da ustraje u provedbi trećeg po redu europskog projekta, uz dva koja su već uspješno okončana, a u kojemu sudjeluje ovo udruženje. Riječ je o izgradnji Obrtničkog centra u Samoboru.

Gradonačelnikova dobrodošlica svima bila je kratka, a u njoj je posebno zahvalio Željku Radovaniću na višegodišnjoj uspješnoj izgradnji ove manifestacije. Za naš radio i portal posebno je naglasio da se samoborsko obrtništvo pokazalo prilagodljivim što i samoborski gradski proračun čini stabilnim. Beljak je zažalio što lokalna politika ne može više pomoći obrtništvu i pozvao sve one koji to mogu, a to su oni koji donose zakone, da pomognu obrtnicima i poduzetnicima da izvuku državu iz krize jer političari na državnoj razini to očito nisu u stanju.

Učenici Osnovne škole Rude organizirali su na sajmu etno-radionice tkanja pod vodstvom Katice Tkalčić, koja je na sajmu pokazala preradu lana u minijaturi. Inače istražuje neistražene podatke o samoborskoj narodnoj nošnji. Učenici Osnovne škole Samobor na sajmu sudjeluju s prezentacijom radionice izrade Samoborskog kraluša.

Uz mnoštvo zanimljivih izlagača na ovom sajmu, jedan od posebnih je i Franjo Blažević iz Celina koji se temeljito pripremio za izlaganje i posjetiteljima ponudio domaće brašno i kukuruz, ječmenu kašu, mlince, rezance, kolače i slično, a s početnom prodajom vrlo je zadovoljan.

Sutra, u nedjelju, 13. travnja, na 10. samoborskom proljetnom sajmu, od 10 sati kreće program Dana otvorenih vrata Udreuge Zlatna šajba s ponudom svih natjecateljskih salama 27. samoborske salamijade i domaćih samoborskih vina.

Sajam je danas i sutra otvoren do 19 sati, a za vrijeme njegova trajanja posjetitelje zabavljaju samoborska kulturno-umjetnička društva i folklorni ansambli.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.