Gordana Garašić prva hrvatska generalica!

4. travnja 2014.
Komentari isključeni
1.131 Pregleda

Povodom dodjele privremenog čina brigadne generalice Gordani Garašić danas je održana konferencija za medije u sjedištu Ministarstva obrane RH u Zagrebu. Konferenciji su, uz promaknutu generalicu Garašić, prisustvovali ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić.

„Ovo je naša Gordana Garašić, prva žena na generalskom mjestu u Oružanim snagama RH i prva žena na generalskom mjestu u operacijji ISAF, gdje će biti savjetnica zapovjednika za rodna pitanja“, tim je riječima ministar Kotromanović predstavio
generalicu i dodao da se radi o vrlo zahtjevnoj dužnosti na kojoj će Garašić provesti devet mjeseci. Ministar je također istaknuo da se u OSRH na voditeljskim i zapovjednim dužnostima nalazi oko 6 posto žena, dok je u Ministarstvu obrane na najvišim dužnostima oko 40 posto žena pa je Hrvatska po tom pitanju u samom vrhu među članicama NATO-a.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić čestitao je Gordani Garašić na promaknuću.

„Oružane snage spadaju u svega nekoliko zemalja članica NATO-a koje imaju ženu za generalicu, a to je pokazatelj da su Oružane snage tom pitanju posvetile punu pozornost“ , istaknuo je general Lovrić i dodao da u OSRH i ministarstvu radi sedam časnica koje imaju čin brigadira te u budućnosti mogu također postati generalice.

„Ovo je izuzetna čast za mene i za Oružane snage jer smo, nakon 11 godina sudjelovanja u operaciji ISAF, prvi put dobili priliku da postavimo osobu na generalsko mjesto i to kao savjetnika zapovjednika u
donošenju odluka po pitanju rodne ravnopravnosti“
, izjavila je brigadna generalica Gordana Garašić koja će u Afganistanu ostati do kraja 2014. odnosno do završetka operacije ISAF. „Kroz uvođenje savjetnika za rodna pitanja NATO želi dodatno raditi na obuci afganistanskih snaga sigurnosti i njihovih predstavnika vlasti te osvijestiti da su žene ravnopravni dio društva i mogu raditi u vojsci i policiji“, zaključila je Garašić .

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović donio je 2. travnja 2014. Odluku o dodjeli privremenog čina
brigadne generalice brigadirki Gordani Garašić za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu.

radiosamobor.hr

Web stranica na domeni radiosamobor.hr pokrenuta je 2008. godine. Dvije godine kasnije prvim redizajnom i količinom objavljenih članaka postaje portal. Drugi redizajn i promjenu funkcionalnosti doživljava 2014. godine.

Komentari nisu dopušteni.