“Panonski zubatac” – samoborski MasterChef

24. ožujka 2014.
Komentari isključeni
1.432 Pregleda

Uz velik broj drugih, formalnih, naš Samobor već osmu godinu ima i jednu neformalnu udrugu zanimljiva imena – “Panonski zubatac”. Ovoj morsko-kontinentalnoj udruzi s posebnim regulama danas se kao supervizor priključio i stručni gastroocjenjivač svakojakih delicija, član žirija MasterChefa Hrvatska Radovan Marčić.

Uz dozu svježine i humora, koja ga krasi i u ovom televizijskom projektu, u udrugu je donio i dva zubatca s kojima su se u kuhinji poznatog Caffe bara U prolazu, vlasnika Branke i Marijana Žganjera, danas događale čarobne stvari. Postavu ove neobično
zanimljive udruge čini 20-ak zaljubljenika u zubatca, pogotovo oni malo veće kilaže – objašnjava Marijan Žganjer. Udruga potječe još od vremena kada je ovdje bilo Panonsko more što samo svjedoči o tome da su se zubatci ovdje jeli možda i prije nego, recimo, na Hvaru gdje danas djeluje slična udruga. Zove se “Projac”, odnosno odojak, a s njom je “Panonski zubatac” u pobratimskoj vezi.

Predsjedničkih kandidata u ovoj udruzi, baš kao i u državi, ne nedostaje. No, predsjednikom se ipak ne postaje lako. To može biti samo onaj koji u udrugu donese najvećeg zubatca. Doniravši danas udruzi “Panonski zubatac” dva lijepa primjerka, sukladno izbornim pravilima i proceduri, na predsjedničko mjesto ovog gastro društva, umjesto Marijana Žganjera zasjeo je Radovan Marčić iz hrvatskog MasterChefa. S Novom godinom – ističe Marijan Žganjer – sve se opet poništava, pa i funkcija trenutnom predsjedniku te se kreće ispočetka.

Dok je spravljao riblji rižoto u Žganjerovom loncu, ometali smo ga ne bi li doznali i koju više o toj njegovoj ljubavi prema gastronomiji te spoju mora, filma, kazališta i gastro specijaliteta u mnoštvu zanimanja i interesa ovog osebujnog člana žirija popularnog televizijskog projekta MasterChef Hrvatska. U ovo samoborsko društvo dospio je preko Štefeka Grgosa i njegova restorana kojeg smatra najboljim u kontinentalnom dijelu Hrvatske. No, otkriva Marčić, još nije punopravni član “Panonskog zubatca” iako je prvi test jednokratnog pješačenja od 8 i pol kilometara, koliko inače ukupno prijeđe u godinu dana, uspješno položio na putu od Grgosova lokala do Žganjerove kleti. Da je prošao današnje testiranje u samoborskoj kuhinji ne sumnjamo, Ipak je on MasterChef.

Danas pripremljeni zubatac već se udobno smjestio u onih koji su guštali dok su ga kušali. Od panonskog je ipak bolji mediteranski zubatac jer je ovaj naš već okamenjen – ustvrdio je prije degustacije bez razmišljanja Marijan Žganjer. A za sve ostale, kratka poruka šefa današnje kuhinje Marijana Žganjera o tome kako se priprema i kuša dobar zubatac, kaže da se obavezno uzme najveći zubatac koji se može dobiti, lijepo se očisti, nasoli, stavi u pećnicu, ispeče i zalije dobrim Chardonnayem, po mogućnosti
Žganjerovim.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.