Budući kristalobrusači ugovorili svoju praksu

28. veljače 2014.
Komentari isključeni
936 Pregleda

U sklopu projekta Udruženja obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika za cjeloživotno učenje, odnosno strukovnu prekvalifikaciju i osposobljavanje za kristalobrusače, danas su s osmero polaznika ovog programa mobilnosti u prostorijama Udruženja potpisani ugovori.

Time je postupak njihove pripreme za odlazak u njemački grad Regen praktički završen. Svi polaznici dobili su posljednje upute prije puta na koji odlaze 9. ožujka. U Regenu će stjecati osnove vještine u ovom starom samoborskom zanatu, u trajanju od tri tjedna kod partnerske ustanove Volkshochschule Regen, koja se, uz ostalo, bavi djelatnošću proizvodnje i obrade stakla i kristala.

-Smisao ovog projekta je obnova tradicije obrade stakla i proizvodnje kristala u Samoboru budući da se danas time bavi samo nekoliko obrtnika u gradu – rekao nam je tajnik obrtničkog udruženja Nikica Matan. Konačni cilj Programa za cjeloživotno učenje je da se dođe do novih educiranih kristalobrusača koji mogu pratiti trendove i praksu europskih tržišnih i radnih politika.

Polaznike, za koje je ova škola u cijelosti besplatna, u konačnici očekuje certifikat o sudjelovanju na stručnoj praksi, tzv. Europass. Osmero budućih kristalobrusača iz Regena se vraća 29. ožujka.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.