Knjige iz Samobora uspješno stigle do Karaševa

6. listopada 2012.
Komentari isključeni
2.160 Pregleda

Avanturist i altruist Samoborac Robert Koletić sa svojim kolegama motoristima prešao je 1500 kilometara, kako bi Hrvatima u Karaševu u Rumunjskoj, donirao knjige za potrebe njihove knjižnice.

“Sedmero nas je bilo u Karaševu. Ideja je bila da krenemo samo kolega Tomislav Medved i ja , no priča se brzo pročula i pridružila su nam se još trojica Samoboraca i kolege iz Splita. Natovarili smo na motore preko 300 knjiga. Našim dolaskom tamošnji knjižničar , djeca i mještani bili su oduševljeni. Na licu mjesta smo se uvjerili da je njihova knjižnica gotovo prazna i da je većina knjiga na rumunjskom, pa će im knjige koje smo im dostavili, a koje je donirala Gradska knjižnica Samobor biti od velike pomoći” – kaže Robert Koletić.

U Karaševu i okolici živi oko 7000 Hrvata. Siromašni su i svaka pomoć im je dobrodošla. U školi je oko 400 učenika. ” Interesantno je da djeca do 7 godine uopće ne govore rumunjski već im je prvi jezik hrvatski” – kaže Robert Koletić koji će ponovno posjetiti Karaševo, ali ovaj put kombijem, kako bi školarcima mogao dostaviti još više knjiga koje je donirala Gradska knjižnica Samobor. Na put će krenuti čim od Ministarstva kulture dobije dozvolu za prenošenje knjiga preko granice.

Više o ovoj hvalevrijednoj akciji i putovanju u Karaševo poslušajte u emisiji!

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.